Spożywanie białka przez kobiety w ciąży
Białko to w zasadzie najważniejszy makroskładnik, który odpowiedzialny jest za zdrowe kości, odżywianie mięśni, czy też ogólne budowanie masy mięśniowej. Jednak odgrywa on istotną rolę nie tylko podczas uprawiania aktywności fizycznej, lecz jest równie ważny dla kobiet w ciąży. Sprawdźmy więc, jak powinna wyglądać podaż białka podczas ciąży.
Czym jest białko?
Z definicji białko jest to jeden z trzech makroskładników (obok tłuszczy i węglowodanów), który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bierze ogromny udział podczas regeneracji tkanek mięśniowych, jak i całego organizmu. Osoby, które uprawiają jakąkolwiek aktywność fizyczną, często przyjmują białko np. z odżywki białkowej. Po tym artykule zapewne także i Ty zdasz sobie sprawę, że białko jest bardzo ważne dla ludzkiego organizmu. Czy można użyć stwierdzenia, że białko, a przede wszystkim jego odpowiednia podaż podczas ciąży jest ważna? Zdecydowanie tak.
Białko w diecie
Jak wiadomo każdy organizm potrzebuje białka, szczególnie wtedy, gdy naszym celem jest zachowanie ogólnego stanu zdrowia, szczupłej i zdrowej sylwetki, czy też do zachowania odpowiedniej pracy wszelkich czynności zachodzących w ciele. Z tych względów wiele osób przyjmuje odżywkę białkową jako dodatkowa suplementacja regularnie przez cały rok. Nie ma oczywiście w tym nic złego. Odżywka białkowa jest w pełni bezpieczna, a problemy z jej trawieniem mogą mieć jedynie osoby, które nie trawią również najlepiej laktozy. W takim przypadku można pokusić się o białko bez laktozy.
Zapotrzebowanie organizmu na białko
Kobietom w ciąży zaleca się utrzymywać podaż białka na poziomie minimum 60 g dzienne. Optymalnie będzie to jednak około 100 g. Oczywiście mowa tutaj o pełnowartościowym białku. Stąd też wegetarianki lub weganki powinny nieco zmodyfikować swoją dietę w taki sposób, aby takie pełnowartościowe białko w odpowiedniej ilości dostarczać. To pozwoli przyjąć odpowiednią ilość aminokwasów.
Zalety białka w diecie
Dlaczego odżywka białkowa, a w zasadzie samo białko ma kluczowe znaczenie podczas zachowania zdrowia całego organizmu? Poznaj najważniejsze zalety wysokiej zawartości białka w diecie:
-zapewnia odpowiednie aminokwasy kobietom w ciąży oraz dzieciom,
-pozytywnie wpływa na pożywienie podczas karmienia piersią,
-zapewnia wysokie nasycenie, dzięki czemu skutecznie ogranicza apetyt,
-wzmocnienia układ odpornościowy, poprzez pozytywne oddziaływanie na jelita.
-zapewna wysoki efekt termogeniczny, przez co w procesie trawienia spalane są dodatkowe kalorie,
-ma duży wpływ na mięśnie, dzięki czemu zwiększamy szanse na zachowanie tkanki mięśniowej, przy jednoczesnej utracie tkanki tłuszczowej,
Powyżej wymienione zalety wysokiej zawartości białka w diecie dla kobiet w ciąży to tylko garstka wszystkich plusów. Z tego powodu można ostatecznie stwierdzić, że białko w diecie to naprawdę kluczowa sprawa.